Sunday, November 6, 2011

sharing is caring....

Salam Aidil adha...

Hawau you???? Fine tenkiu... Cam bizi benor aku nih... Update blog macam nak bercinta... Punya la malas... Nak blogwalking toksah cakap la.... Lagipun sekarang kalo nak baca-baca banyak info kat pesbuk pon dah ada... Tu pasal jarang blog walking...

Kat pesbuk macam2 ada... Ko nak tengok orang bermaki-makian sesama umat??? Tengok kat wall memasing... Nak tengok luahan hati dan perasaan sebab sembelit??? Tengok status... Nak baca tulisan puitis baru lepas putus cinta??? Baca dekat notes... Nak citer hantu??? Citer klakar??? Nak shopping????? ekekeke... Sume adelah...


Banyak jugak info-info yang aku baca dekat sana.. Kalau yang baik tu baiklah kan... Kalau yang tak baik???? Senang jek.. Kita jadikan sempadan.. Ok ayat buku teks sangat kau jah... Bagus la kalau share-share benda yang bermanfaat kan... Boleh la menyeru manusia ke arah kebaikan... Bukan menyeru pergi menyambut Halloween...

Tapi kan, kalau info tu tak betul, tapi kita sebarkan.. Maknanye kita sebarkan fitnah la betul tak???? Dosa besar tau... Macam hari tu aku baca de sape ntah share, die cakap jangan makan ikan sardin, sebab tulang die lembut efek dari chemical pada dinding tin sardin tu....

Weh kalau tak tau ape-ape, tau makan je sardin tu.. Jangan la suka-suka buat statment gitu!!!!!! Korang tau tak sebab ape sebenarnya tulang tu jadi lembut??? Kat dalam post tu die de cakap dah buat experimen, masak-masak ikan sardin tapi tulang tak gak lembut, so bile masak guna cara macam mana pon tak gak lembut tulang, maka conclusinya ada pada dinding tin..Ok syabas anda hebat...

Here aku nak clarify sikit macam mana tulang tu boleh lembut, first ikan tu rebus, masuk dlm tin pastu letak tomato gravy... Then undergoes exhaustion, or buang udara yang ade kt dlm tin as tin tu tak kan diisi penuh ade dalam 10% ruang kosong dlm tin tu.. Letak je penutup tin tu diatas tin and letak kan tin dalam boiling water fo 5 minutes... ... Then tin tu akan die sealkan hermetically... Double seaming so memang rabak gigi kalau nak bukak guna mulut...

Pastu tin tu akan diretortkan... Kat sini, tin berisi sardin akan dipanaskan dengan pressure yang tinggi.. Suhu 121oC dengan pressure 15 psi mantain tretment selama 45minute... So bile dah suhu tinggi, pressure tinggi, kalau masuk kau kat dalam tu pun tulang kau pun boley lembut bai... Motif retorting ni sebab nak bunuh satu microorganism yang sangat tahan lasak and boleh membawa maut tatkala memakan-nya pun aduhay.. Namanya Clostridium Botulinum... Nama glemer botox, yes botox yang dok suntik kat muka tu... Toxin die membunuh tau tak... Pegi la suntik kat muka tu.. Pegi pegi pegi...

Sebab tu la sardin tahan lama...Kat dalam tin tu sebenarnya environment yang terkawal, memang totally vacuum... Tak de oxygen, so probability makanan tu spoiled memang sangat rendah la... Maka jangan la sedap sedap main campak-campak jek tin tu.. Kang dh kemik-kemik mula la rase sardin dah tak best.. Pastu nak salahkan kilang.. Tampar kang... Kalau dah nampak tin kemik jangan la beli... Ko campak je balik kat worker supermarket tu.. 

Lagi satu, memang dekat tin tu ade chemical, tapi chemical tu tujuan untuk elakkan makanan bertindak balas dengan tin, elakkan karat... Kalau makanan yang berasid macam sardin ni, sebab pkai tomato kan, berasid la.. Die ade pkai chemical khas... Itu semua untuk consumer safety jugak. Sume-sume process ni dibuat untuk keselamat si pemakan... Ade ke patut korang buat citer-citer macam ni... Tak baik weh sebar fitnah...

Kalau tin ade chemical, so susu pekat manis yang korang dok suka makan letak dalam teh tarik, makan dengan roti canai tu... Boleh plak makan... Laici dalam tin??? Kacang peas dalam tin???? Mushroom dalam tin??? Sos spaghetti???? Sume process same je kot.. Cume yang buah-buah tu je lain sikit sebab kalau ko treat dengan high heat ape tinggal????

Tak kan la food processor nak buat makanan yang memudaratkan, tak kan la die nak tanggung beban kematian orang ramai sebab makan produk die... Sekarang aim semua food processor adalah menghasilkan makanan yang selamat untuk dimakan... Everything is to fit the consumer, the consumer is always right.. Kalau consumer tak mintak, tak kan ade penghasilan convinient food macam ni tau... Dah keluarkan, banyak bunyi la kata macam-macam buat assumption sendiri...

So jangan la cepat sangat buat andaian kalau bukti tak cukup, think with your brain not your knee... Sama jugak la kalau ade orang share-share pasal hadis or somthing yang islamik.. If something yang base from Al- Quran, wajib la percaya, ni kalau amek dari hadis??? Ade hadis yang tak ley percaya kot... Sebab maybe dapat dari hadis tak sahih... Well, hadis kan perkataan dan perbuatan Rasulullah s.a.w dan disampaikan secara lisan... So bile dah bawak dari mulut ke mulut ade la part-part yang mungkin lari sikit dari citer sebenar..

Kalau hadis tak sahih tu sah sah la tak ley percaya kan... Tapi kadang-kadang ade religoin extremist yang suka mencurahkan minyak gas ke dalam api nak bakar lemang... Sengaja jek membesarkan cerita, macam yang aku baca pasal akan terjadinye bencana alam yang memusnahkan 2/3 dari bumi ditengah ramadhan tahun depan, sapa yang tak semayang subuh akan terkorban, sape yang smayang subuh dan menyebut beberapa perkataan akn terselamat... Agak sentap gak aku baca, then member aku cakap ade orang dari JAKIM komen kat situ ckp jangan percaya sebab info datang dari hadis tak sahih... 

Ok sangat tak baik sebarkan benda-benda macam tu... Kalau ade bencana ka, nak musnah 2/3 ke, 8/3 skalipun, itu terletak pada tangan Allah s.w.t... Kalau nak jadi, maka jadilah die... Kita tak de hak nak tentukan sapa mati, sapa tak.. Semuanya dah tertulis.. Ajal maut ditangan Allah s.w.t.

Memang tak salah nak berkongsi, tapi biarla benda yang betul.. Kadang-kadang aku tak tau le nak share ke tak ape-ape yang aku jumpe kat tenet,sebab kadang-kadang tak ley nak caye kan... Nak pegi investigate, dah malas cam unta kat padang pasir la pulak.. So daripada aku ragu-ragu baik tak yah share, kang orang tanye betul ke???? Ntah aku share jek... kalo tak betul dh sebar fitnah...

Aku rasa aku dh cukup dose kering dah, maka cuba elakkan la la dapat dosa dengan benda-benda macam ni... Nasihat aku, kalau nak sebarkan ape-ape, siasat la dulu, dapat bukti kukuh dalil aqli dan naqli, baru buat conclusion... Akhir kata di aidli adha, selamat menjamu selera... Ok ayat ko cam bangang... Asal raya je makan, raya je makan.. Sila la makan... Makan sardin, baik tuk kesihatan...

ni rupe sebelum masak..jangan pelik plak...

No comments: